В пика на лятото: Плодовете на трапезата ни от Гърция, чушките – от Турция

Няма българска червена капия на пазара, търговци ни мамят
Обновена: 12 авг 2019 10:59 | 12 авг 2019 07:00, Елка Василева
109
В пика на лятото: Плодовете на трапезата ни от Гърция, чушките – от Турция
Снимка: архив, Булфото

Ядем масово гръцки плодове, въпреки че е разгарът на лятото. На най-голямата борса в София праскови, кайсии, нектарини, пъпеши и дори крушите са изцяло внос от Гърция.

Дори сливите, които се продават, идват от съседката ни. Цената им е по-висока от родното производство – 70 стотинки за килограм на едро при 60 ст. за българските, пише „Труд“.

Гроздето и дините също са внос, предимно от Гърция. Чуждите дини дори са по-евтини от нашите – предлагат ги между 10 и 30 ст. за килограм, докато българските и турските вървят по 40 ст. на кг на едро. Освен гръцка има и българска ябълка, която се продава по 80 стотинки за килограм, а най-скъпа е тази от Италия – 1,20-1,50 лв. за килограм.

Още по темата

За разлика от плодовете при зеленчуците преобладава родното производство. Българският домат обаче е по-скъп от турския. Нашият върви по 1,50-2,20 лв. за кг, а вносният – 1,20-1,50 лв. за кг.

Зелените чушки също са родно производство, но червени има и от Македония. Според производителите търговци лъжат, защото българска червена капия сега на пазара няма. Първите български червени чушки ще бъдат откъснати и ще излязат на пазара след 28 август, каза Георги Василев, организационен секретар на Асоциация “Български пипер”. По думите му, ако си купите сега червена капия, то тя е болна и ако я сложите в хладилника, след 2 дни се скапва и трябва да я изхвърлите.

Същата е ситуацията и с червения пипер. Досега на пазара се продаваха червени пипери от Турция, а сега започва да се внася и от Македония. Потребителите трябва да знаят, че тази година пиперите закъсняват с 15 дни и да не бързат с купуването на червен пипер, обясни Василев.

Цените и на плодовете, и на зеленчуците тръгнаха надолу през последната седмица, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Най-голямо намаление има при краставиците – с 27,5% за седмица. При доматите поевтиняването е с 16 и 19% съответно при оранжерийните и при полските. Цената на дините се е понижила с 18,5 на сто, на прасковите – със 7%, а на кайсиите – с 4,7%. По-евтино ни излиза да си купим и тиквички и чушки – с близо 9 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: зеленчуциплодове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 5 години
Разпространете че еврогейците размножават дивите прасета и други диви животни за да печелят от лов на англосаксите туристи пристигащи на тълпи а вирусите от африканската чума си ги слагат в швейцарски банки
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чушки от Турция, дини от Гърция, прасета, кози и крави няма, икономика и армия няма, здравеопазването е само за тия които имат милиони, обаче има бананиииии! Целогодишно ги има от 30 години насам.Яжте банани (може и да си ги завирате)!Да живее демокрацията!
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера си взех розови домати от турция.Значи такъв *** няма да го помиришя повече.От гърция по може.Ядох диня, абе диня беше.Не знам как ги гледат там тея домати ама имам чуството че ги поливат със живак.*** е меко казано.Да ме извиняват турците,нищо против, ама да с ги ядът те ***
63
0
 
5
 
! Отговори
Мариела преди 5 години
Важното е да няма малки ферми. Заспивай всичко домашно и бегом към монополите. Само безумия и далече от обикновените хора.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ СТИХВА ПУТИНОВАТА ПРОПАГАНДА В САЙТА! Я КАЖЕТЕ ЗАЩО ГОРБАЧОВ НИ СПРЯ ЗЕМЕДЕЛСКАТА КВОТА ПРЕЗ 1985 ОТ 700 МЛН ДОЛАРА И НЕ Е ВЪЗСТАНОВЕНА ДО ДНЕС?ОТТАМ ЗАПОЧНА И ФАЛИТА НА БГ.
61
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време при бай Тошо нямаше нищо по магазините, защото си го произвеждахме сами т.е. нищо не правихме . Ако имаше някакво производство то заминаваше за СССР. Другари червени каскети има хора които помнят какво е било. За протокола само да кажа , сега има целогодишно плодове и зеленчуци каквито си поискаш.
60
1
 
2
 
! Отговори
ГРУХ ГРУХ преди 5 години
До Анонимен 70------- ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 55....ela da ri vzemes bedniak
58
2
 
30
 
! Отговори
! преди 5 години
Нали все ревем колко модерни ставаме,как сме се развивали.Не,това е пълна деградация...Я вижте бъдещето ни с къв умствен капацитет е. Бездомния пес пред блока е бих казал поне ниво отгоре! Всичко е унищожено...Образование,култура,морал,характер,производство,бизнес......то няма изброяване. Пълна катастрофа....Народа е озлобен,дребен и под чехъл...ама модерни,де.......
57
7
 
20
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 5 години
Много лесно можеме да се справиме с тази грозна ситуация - вноса на некачествена и скъпа продукция! Абсолютен бойкот на пазарите,да се купува от частни стопани...И колкото повече се купува от тях толкова повече ще бъдат стимулирани да произвеждат качествена и конкурентна стока...Мляко,сирене,масло,месо,чесън,домати и всичко каквото ми трябва си го купувам от селяни и досега не съм имал причина да бъда недоволен...С Людмила от Люлин си пазаруваме редовно от селата....
56
10
 
2
 
! Отговори
Умрях от смях преди 5 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВАНа вас смешковци само каски, автомати и застави са ви в кратуните.България е била, е и ще бъде и ще бъде прекрасно, ако вас ви няма в нея.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че колите не са от СССР.
54
15
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ВЕЧЕ НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ, БЪЛГАРИЯ Е ОТВОРЕНА СТРАНА, ТЪРГУВАМЕ С ЦЯЛ СВЯТ.
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оттук-насетне свинското откъде ще е?
52
1
 
7
 
! Отговори
Драган преди 5 години
Всичко скъпо и прескъпо на пазара в ж.к."Люлин" А мойто гадже Люската от "Люлин-5" толкова обича да папка имам баялдъ а няма парички да си купи тия *** турските домати,да не говориме за шопска салатка...
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕСБългарина не трябва да произвежда нищо !Тогава си преосмислете политиката, защото именно ЕС е най-големия купувач на българска продукция.
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До голямата ЧафкаБългария не трябва да е селскостопанска страна бе другарю.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РусияЯ кажи Русия колко зеленчуци произвежда и къде ги продава.
48
3
 
2
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 5 години
извинявам се за допусната грешка ...накрая да се чете -"няма да сме в състояние да реагираме"
47
3
 
22
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 5 години
Може да ви се вижда учудващо или провокативно/или невъзможно/,но и държавата България и българският етнос вървят към затриване!Цялото това спокойствие и стабилност с което ни приспиват,най-вече с главния глашатай г-н Винету Борисов аз го оприличавам на "Синдрома на сварената жаба"/както е известно ако сложите жаба с студена вода и почнете бавно я загрявате,тя се сварява без опит да избяга/.И нас ни подгряват бавно за предстоящата катастрофа-когато вече да сме в състояние да реагираме реагираме!?